I alle våre 23 år i Norge har vi hatt en kunstner som medlem av Den norske sotozen buddhistorden. Han har, blant flere ting, tegnet «samlede hender» presentert i dagens post.
Vi mennesker har sannsynligvis «samlet» våre hender så lenge vi har eksistert. I hinduismen, en av verdens eldste religioner med røtter tilbake over 4000 år, finner vi «samlede hender» kalt "namaskar. Samlede hender er et Mudra kalt Anjali (अञ्जलि) og er kanskje det mest kjente mudra i buddhistisk praksis.
I den japanske religionen Shinto, som er over 2000 år gammel, praktiseres også «samlede hender» kalt «gassho» (合掌). Gassho ble dermed en del av buddhismen da den kom til Japan for ca. 1600 år siden. Etter kristningen av Norge på 1000-tallet, ble praksisen med å samle hendene i bønn introdusert. I dag er den fremdeles brukt i den Katolske tradisjon samt i Yoga-praksis. Mudra er håndgester og som Buddha benyttet som uttrykk for bestemte mentale tilstander eller aktiviteter. De samlede hender har dyp symbolikk som bl.a. det relative og absolutte eller forening av visdom og medfølelse. I indisk og thailandsk kultur er samlede hender kjent som en hverdagslig hilsemåte. I Japan, derimot, som også er et buddhistisk land, utføres «samlede hender» kun i buddhistisk sammenheng. Som i møte med buddhistiske prester, munker og nonner, ved tempelbesøk, ved resitasjon av tekster, meditasjon og ved ofringer etc. Samlede hender er altså mer enn bare en fysisk gest, men et uttrykk for ydmykhet, takknemlighet, harmoni og fred. Buddhas lære handler om å vise det, ville det og være det!
Kunne du også tenke deg et medlemskap hos oss, se her: https://www.sotozen.no/bli-medlem