På det norske språket er ordet «misjon» hentet fra latin «missio» som betyr «å sende ut». Uttrykket dukker opp på 1500-tallet og ble brukt om katolsk misjonsvirksomhet blant protestanter. Misjon er å systematisk spre et religiøst budskap, og ulike religiøse samfunn har sine egne måter å gjøre dette på. Forleden fikk en henvendelse fra ett av våre medlemmer som forteller da hun satt på bussen og kom hun i tale med en fremmed dame. Vår sotozen-venn fortalte at hennes yngste sønn ble velsignet buddhistisk. Senere på dagen kom damen på døren med religiøs litteratur som vist på bildet. Vi mennesker reagerer forskjellig på måter det misjonere på. Noen blir krenket når de får menighetsbladet fra en lokal kirke i postkassen, andre slenger døren demonstrativt igjen når noen kommer på døren. Andre ytrer seg på nettet og kaller oss buddhister satanister. Det er selvsagt ikke straffbart å være hverken skråsikker, intolerant eller uforskammet. Vi er oppdratt og opplært i forskjellige tradisjoner, og det noen synes er velmenende og en plikt, kaller andre frekt og inntrengende. Jeg husker godt en episode fra da jeg bodde i Japan. Under en buddhistisk festival hvor mennesker strømmet til templene oppdaget jeg en gruppe som demonstrerte. Fra en megafon runget ord som «omvend dere» og bannere ble båret rundt på tempelområdet med navnet på deres frelser. Jeg registrerte at noen av disse var vestlige og etter en stund gikk jeg bort til en av disse og spurte om de var klar over at det er en buddhistisk høytid i dag og de svarte «ja». Jeg fulgte opp med: «at ikke dere skammer dere!» Svaret jeg fikk, var at de innså at kanskje ikke dette var rette måten å drive misjon på. De kunne også se på klærne mine at jeg var buddhistmunk. Vi tok hverandre i hendene, noe som i vesten er et symbol på gjensidig respekt. Norge er i dag en flerreligiøst nasjon. Det betyr at vi bør finne måter å leve sammen på som ikke krenker, men forsoner og skaper forståelse og fred.
I Brahmajalasutta sier Buddha:
"Dersom noen skulle kritisere meg, min læren eller vårt fellesskapet så ikke bli oppbrakt, sint eller føle på et fiendskap. Dersom dere skulle føle på oppbrakthet eller sinne, blir det bare til et åk på deres skuldre. Dersom dere blir oppbrakte eller sinte når andre kommer med kritikk, kan dere da vurdere om det som folk sier er riktig eller galt?"
Disse ord fra Buddha gir oss noe å reflektere over. Dersom vi virkelig ønsker fred og fordragelighet krever det noe av oss. Sotozenordens verdier er forankret i Buddhas ord som kan leses i Karaniyamettasutta. Blant mange verdier er vennlighet. Buddha sier: «For den som ønsker å gå fredens vei og gjøre det som er godt, bør gå fram på dette viset: Vis er den som er sannferdig, rettskaffen og vennlig i sin tale. La vennligheten lyse over verden, opp i skyene og ned i jordens indre. For grenseløs er den vennlighet som er fri fra ondskap og av hat.
Interessert i et zen-buddhistisk fellesskap, hjertelig velkommen til oss: https://www.sotozen.no/bli-medlem