Samarbeidsrådet for Tros- og livssynssamfunn Kristiansand

19. september ble det avholdt dialogmøte i Kristiansand bibliotek. Ordstyrer var daglig leder av STL, Neda. I panelet en katolikk, en buddhistprest og en imam. Tema for kveldens dialog var: Hvordan vår tro eller livssyn påvirker relasjoner i nær familie og mennesker vi treffer i vår hverdag. Til tross for ulike religiøse ståsteder er panelet ening om at negativ sosial kontroll ikke hører hjemme i våre religioner, men at den selvsagt kan forekomme som et resultat av kultur, tradisjon eller et behov for makt og myndighet.

Negativ sosial kontroll er ikke et nytt fenomen. Buddha levde, for snart 2600 år siden, i et samfunn med et mangfold av religiøse og filosofiske tradisjoner. Mange kjenner historien hvor det skulle holdes navneseremoni for det fem dager gamle buddha-barnet. Buddhas far, kong Suddhodana, hadde tilkalt fem kloke rådgivere for å hjelpe med et passende navn på prinsen. Etter å ha betraktet barnet var de enige om at prinsen ikke ville bli kongens arvtaker, men kom til å følge en åndelig vei og bli en Buddha. Konsekvensen var at kongen nektet prinsen å forlate kongsgården. Han skulle skjermes for alminnelige borgeres liv og fra å komme i kontakt med de mange religiøse eller filosofiske tradisjonene. Som 29-åring tok han av sted på hesteryggen og kom seg ut igjennom en av portene. Vi kan tenke oss den sterke kontrasten mellom det trygge og ukompliserte livet han hadde blitt formet i, og verdenen utenfor med sykdom, lidelse, død og en mengde grupper som alle fremholdt sin tro for den eneste sannhet og salighet.  Prinsen valgte en åndelig vei og ble en Buddha. Hans råd og veiledning gjelder både for familien som for samfunnet. Selv om Buddha var fast i sin egen lære, anerkjente han verdien av andre synspunkter og oppfordret sine følgere til å leve i harmoni med de som hadde annen tro eller livssyn.

Jeg har samlet 6 punkter som tydelig viser Buddhas syn på hvordan vi bør leve, både i en familie og i et samfunn med ulike religioner eller livsanskuelser:

1 Vær ikke-voldelig og fredsommelig
2. Respekter andres synspunkter
3. Unngå nedlatende tale
4. Vær oppmerksom rundt din egen praksis
5. Knytt vennskap på tvers av ulike tro og livssyn
6. Sett fokus på felles verdier

 I Kalama Sutta, leser vi at Buddha oppfordret innbyggerne i Kalama til ikke å akseptere noe bare basert på tradisjon, autoritet eller rykter, men heller tenke selv og akseptere det som viser seg å være sunt og fordelaktig. Buddhas tilnærming fremmer kritisk tenkning og personlig utforskning, samtidig som den aksepterer ulike synspunkter. Slik tror buddhister at mennesker kan leve i fredelig sameksistens.
Kunne du også tenke deg et medlemskap hos oss, se her: https://www.sotozen.no/bli-medlem