På denne tiden

På denne tiden, hvert eneste år får jeg spørsmål som; Kan buddhister feire jul? Kan buddhister gå i kirken? Kan buddhister spise ribbe? Listen er lang og forvirringen stor hos noen. Svaret er enkelt om de stiller seg spørsmålet; Tar du skade av det?
De aller fleste buddhister i Norge, som jeg kjenner, er ikke født og oppdratt i buddhistisk kultur. De har altså konvertert fra foreldrenes tradisjon. Det er heller ikke uvanlig at mann og kone tilhører ulike religioner eller livssyn. Jeg traff en gang en buddhistprest i Japan som snakket forbausende godt engelsk. Grunnen var at han var gift med en amerikansk kvinne, som i tillegg var troende katolikk. Dette tempelet drev også en barnehage hvor det ble undervist i både buddhisme og kristendom.
Men altså, Jul eller Jól er en lang tradisjon fra norrøn tid, hvor folk kom sammen til fest. Mye moro kombinert med konkurranser, mat, drikke og for å markere solsnu. Bortsett fra jólblot, mener eksperter den var ganske likt det vi gjør i 2021. At vi fremdeles kaller det Jul er vel som et under å betrakte.1000 år med kristendom har naturligvis satt sitt preg på hverdagen og kalenderen vår, og jeg kan nevne; skoleruta, ferieloven, arbeidstidsavtaler og skattefordelene i desember. Juletiden er nærmest hugget i stein, og enten vi vil eller ei, samles de fleste familier til jul, enten det er familietid, religiøs tid eller av eldgammel vane. Det er også mange som ikke har familie å være sammen med. Det kan gjøre denne tiden av året ekstra vanskelig, men heldigvis er det mange som stiller opp for å gjøre den trivelig. All ære til alle dere. Mindre ærefullt for de som har familie og roter det til.
Mange buddhister markerer Buddhas oppvåkning i stilledagene fra 1. til 8. desember. Det er tvilsomt at noen av disse blir offentlige fridager, men det lever vi godt med. Kanskje burde vi tenke på juletiden som en tid som forener og hvor grenser og stengsler tas bort, om ikke annet for en stakket stund. En tid for refleksjon rundt de historiske, kulturelle og ideologiske verdier vi deler.
I verdenserklæringen om menneskerettigheter, artikkel 1 heter det; «Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og rettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd». For ingen er født religiøse, agnostikere eller tradisjonsbærere, det er noe vi velger å bli når vi blir store nok. Man blir selvsagt ikke en dårligere buddhist av å overvære en julegudstjeneste, spise ribbe, ta et glass vin eller glede noen med en gave. Å være en god buddhist er å være et godt menneske.
Da gjenstår å ønske dere alle en riktig god og fredfull jul. Å ta vare på seg selv og hverandre er en god buddhistisk verdi.  Alt vel!