Buddhismen om jordens tilblivelse

Vi er glade for seriøse spørsmål og denne gangen er det noen som lurer på hvordan Buddhas lære ser på verdens opphav og tilblivelse. I Buddhas lære finner vi ingen gud eller guddommelighet som er gitt æren av skapelsen av himmelen og jorden. Buddha mente derimot at kloder, som Jorden vi lever på, alltid har oppstått for så på ett tidspunkt vil forsvinne. Vi vet at planeten vår har gjennomgått radikale endringer og er kontinuerlig i endring. Årsakene er sikkert mange, men konsekvenser som varme og bevegelser i jordens indre fører til vulkaner og endringer i jordens ytre. I buddhistisk tenkning representerer alt levende samt livløse objekter energier. Både absolutt og relativt eksisterer i sin egen harmoni og i gjensidig avhengighet. Der det ikke er grunnlag for liv, vil livet dø ut og der forutsetningene er tilstede vil liv eksistere. Den buddhistiske eskatologien redegjør for endetiden, men forteller også om en ny tid og en forutsigelse om en kommende Buddha. Det er dette som i buddhismen kalles samsara, et kretsløp av fødsel og død.

For slik er det oss fortalt
En dag gikk en mann ved navn Malunkyaputta til Buddha og krevde en forklaring på hvordan universet oppstod. Mannen truet med å forlate fellesskapet dersom han ikke fikk et svar han var tilfreds med. Buddha svarte rolig at det ikke hadde noen som helst betydning for ham om Malunkyaputta fulgte hans lære eller ei, fordi sannheten er ikke avhengig av at noen tror på den. Buddha sa han ikke ville diskutere hvordan universet har oppstått da det var å kaste bort tiden. Buddha mente at et menneskes oppgave er å gjør seg selv fri, her og nå, og ikke fra hverken fortiden eller fremtiden. Den høyst ærverdige fortalte så lignelsen om mannen som hadde blitt skutt med en giftpil. Den dumme mannen nektet å få fjernet pilen før han hadde fått greie på alt om mannen som hadde skutt ham. Når tjenerne hans hadde innhentet alle de unødvendige opplysningene, var mannen død. På samme vis Malunkyaputta, vår oppgave er i denne stund å nå nirvana (et våkent og opplyst menneske), ikke å bekymre oss over tingenes begynnelse.  

Det er vanskelig å spå – især om fremtiden, skrev dansken Storm P. Like vanskelig er det å ytre seg i sannhet om verdens opphav og tilblivelse. «Om ikke vi finner sannheten der vi er (her-og-nå), hvor ellers kan vi finne den» Zenmester Dogen (1200-1253).

Se og hør zen-forelesninger mm.: https://www.youtube.com/@dennorskesotozenbuddhistor4600
Kunne du tenke deg et medlemskap hos oss, les her: https://www.sotozen.no/bli-medlem