Heller ikke i år, grunnet korona, kunne Forum for Tro og livssyn besøke skolene med «Skoleseminaret». I stedet ble det filmet og er tiltenkt brukt i undervisningen på 10. trinnet og Vg3.
Innleder Geir Levi Eidhamar, ph.d. er dosent ved UiA. Han snakket om å se med en annens blikk / briller. Rasisme, diskriminering, hatefulle ytringer, empatiske muskler. Dialogens kraft m/ gjensidig respekt, hvor vi kommer klokere ut av samtalen / versus i debatt hvor det viktigste er å vinne det sterkeste argument. Bidrar religion og livssyn til å skape avstand eller bygge broer?
Thomas Hagen snakket om konspirasjonsteorier. Han har vært ansatt ved Arkivet siden 2011 og er utdannet historiker med ph.d fra UiA.
Dernest gikk dialogsamtalen rundt bordet mellom Iselin-kristen, Ervin-jøde, Levi-innleder, Ifrah-muslim, Kristian-humanetiker og Såzen-zenbuddhist.
Representantene i panelet snakker deretter ett minutt hver fra sitt ståsted. Dessverre kan jeg ikke å gjengi alle deltakernes innlegg da mye ble filmet hver for oss. Men her er mitt:
I buddhismen er medfølelse med det som lever og respekt grunnleggende verdier. I Norge har vi i 50 år hatt rett til å bestemme vår egen tro, og mange er overbevist, ja til og med skråsikker, på at det de tror på er det eneste sanne. Skråsikkerhet er helt ufarlig, men når skråsikkerheten kombineres med intoleranse begynner det å bli problematisk. Intoleranse er når vi ikke gir den andre plass for sin religion eller livssyn. Tåler vi ikke at den andre er annerledes eller tror annerledes, da slutter vi å snakke med hverandre, vi former ikke vennskap, og vi sier stygge ting om hverandre. Vi står i fare for å bli rasistiske og hatefulle. Da har vi blitt egosentriske og respektløse, i verste fall ekstreme i våre holdninger. Er det sånn et menneske du vil være? Ikke jeg heller. Da må vi øve oss på å tåle annerledeshet og gi hverandre plass.