Ting og tang - Del 8

Vi har grunn til å tro at trommer ble brukt på Buddhas tid. Hinduismen som går tilbake lenge før Buddha ble født, er rik på musikk og hvor instrumenter knyttes til ulike guder som Shiva til trommen og Krishna til fløyten og så videre. Det er vanskelig å tenke seg klostre på Buddhas tid, med hundrevis av munker, uten at disse ble organisert ved hjelp av ulike signaler som slag på en tromme. Lyden av trommen var betraktet som en gjenklang av Buddhas lære og slag på trommen var et symbol på spredning av læren. Trommen finner vi flere steder i buddhistiske skrifter bl.a. Lotus sutraen kapittel 12, hvor vi kan lese: «Jeg slår på Dharma-trommen og forkynner med dette min søken etter Dharma i de fire retningene».
Buddha benyttet også trommen i parabelen om læren som langsomt kan forsvinne: «Se for dere at det slås på en kjempetromme som høres på lang avstand, det er jo fabelaktig. Tenk dere at trommeskinnet overtid slår små sprekker etter alle slagene. Sprekkene kan repareres, men lyden blir aldri den samme. Over tid og kraftige slag på trommen, vil flere sprekker oppstå. Den repareres igjen og igjen, og til slutt er det som å slå på et stykke skinn som knapt kan høres og ikke en tromme som bærer lyden langt av sted».
I vår tradisjon brukes tre typer trommer. Den minste er håndholdt, benyttes ved ritualer som begravelse og slås på med en trommestikke. Den mellomste henger på et stativ i Dharmahallen. På den benyttes to trommestikker og forsterker takt og intensitet ved resitasjon av sutra ved spesielle ritualer. Den største trommen finnes i både dharmahall og zazen-hall. På den benyttes en eller to trommestikker. Om jeg ikke husker feil signaliseres, hva som er i ferd med å foregå, med et 20-30-talls bestemte slag-fraser. Noen ganger i kombinasjon med andre instrumenter. I et stort kloster kan zazen-hallen og dharma-hallen ligge et stykke fra hverandre og instrumenter som stor klokke og stor tromme brukes også til å kommunisere mellom bygningene. Med andre ord et praktisk intercom-system fra lenge før elektronikken. Vi er utrolig heldige som har fått donert disse trommene og gleder oss til å ta dem i bruk. Vi er stolte tradisjonsbærere av en mange hundre år gammel orden. Liker du også historie?
Velkommen som medlem https://www.sotozen.no/bli-medlem

ryushin.jpg