Oksen er glemt, gjeteren er til stede.
Oksegjeteren har nå kommet hjem igjen fra en reise hvor han har funnet ut av hvem han er. Han trenger ikke lenger springe hit og dit og styre, og ikke er han opptatt av oksen heller. Tauet og pisken er lagt bort.
Den kinesiske zenmester Tiantong Rujing 1163-1228 (Tendo Nyojo Jap.) sa: «Å sitte i zazen - oppmerksomt nærvær er som når du kommer hjem og setter deg behagelig til rette».
Gjeteren har funnet ro og skiller ikke lenger mellom subjekt og objekt, det indre og det ytre. Zen-veien og den som praktiserer den er ikke to, men ett, derav det kjente uttrykket «Å være i ett med».
Her passer det å sitere sotozen-mester Keizan Jokin 1268-1325 og hans berømte tekst zazen yojinki – Det fundamentale ved zazen, vers 12:
«Dersom du ønsker å erkjenne landskapet i ditt eget sinn, gi slipp på alle tanker som forstyrrer og din kunnskap som ikke strekker til. Gi slipp på tolkninger og tanker omkring det vi kaller ekstraordinært og hellig. Gi slipp på alle følelser som er villedende og falske. Når du i ditt sanne sinn ser alt i klarhet, har et skyteppe av vrangforestillinger måttet vike for en bevissthet så skinnende og klar, som lyset fra en fullmåne».
Denne teksten og flere klassikere finner du i denne boken!
https://www.sotozen.no/nettbutikk/form-og-formlshet
Vår praksis slutter selvsagt ikke her, for vi har tre deler igjen i denne serien.
Er du ennå ikke et medlem av vårt fellesskap, er du hjertelig velkommen her:
https://www.sotozen.no/bli-medlem