Lyset i den mørke tiden

Lys i lykter har vært benyttet i buddhistiske tradisjoner i uminnelige tider. Tradisjon tro brukes ulike typer lykter, alt fra stein til papir og ble i år markert den 15. juli. Ved inngangen til et tempel finnes alltid et par steinlykter og på hver side av et alter brukes lykter i metall. Lyktene skal ikke bare være til pynt eller lyse opp i mørke, de er også et lys til ære og minne over våre forfedre, samt de av templets medlemmer som har gått bort. Urabone er et buddhistisk begrep som i 606 kom til Japan hvor den i dag kalles Obon. Feiringen av Obon skriver seg helt tilbake til Buddhas tid, hvor festivalen hvor forfedrene ble minnet het «Ullambana» (Sanskrit) som betyr «Å henge opp ned i lidelse». Det var en av Buddhas disipler ved navn Maudgalyayana som i sin meditasjon hadde sett sin avdøde mor gjenfødt blant de «Grådige ånder – Hungry ghosts) avmagret og lidende uten hverken mat eller drikke. I håp om å kunne hjelpe sin mor, søkte han råd hos Buddha. Buddha talte om hvordan sanghaen (fellesskapet) skulle be og lysevelsignelse over de som har det vondt, samtidig som det ble satt fram offerskåler med mat til de døde. Maudgalyayana gjorde som Buddha sa, og forstod at han ikke bare reddet sin mor fra lidelsen, men også en del andre skjeler i samme uføre. Dette gjorde han så henrykt at han danset av glede. Den opprinnelige teksten heter Yulanpen Sutra (også kalt Ullambana Sutra) ble oversatt til kinesisk med tittelen 盂蘭盆經 yúlánpén-jīng. På Japansk er tittelen Urabon-kyō. I snart 2500 år har denne skikken vært holdt i hevd, gjennom mange og ulike buddhistiske kulturer.
Apropos tiden på året vi er inne i. Kirkens har vert fleksibel med hensyn til plassering av sentrale markeringer. Feiringen av Jesu fødsel ble flyttet til den 24. desember når vikingene hadde sin jol, ofret og ba gudene om at solen måtte snu og komme tilbake. Tidlig på 800-tallet fant kirken det også betimelig å plassere sin egen Allehelgensdag til 31. oktober, når det i Irland og Skottland ble avholdt den hedenske keltiske feiringen Samhain. Altså fra Samhain til «All hallows eve – Alle helliges kveld» til vår tids Halloween. Når dette er sagt og gjort, må det vel være greit at vi buddhister i Europa like godt flytter hele Obon-feiringen fra midten av juli til slutten av oktober!  
Er du også glad i buddhistisk historie eller vil være en del av den? Da er du hjertelig velkommen til oss: https://www.sotozen.no/bli-medlem