Stille måltid

I motsetning til japansk kultur hvor slurping, smatting og småprat er sosialt akseptert, er det stille i et zen-buddhistisk kloster. Ikke engang skal lyden av spiseredskaper høres. Til sist har vi tradisjon for en liten skål med syltede grønnsaker eller skiver av fersk nepe. Den sistnevnte skal det godt gjøres å tygge i stillhet. En typisk frokost består av risvelling med litt salt og sesamfrø. På gode dager hender det at det spanderes noen grønnsaker. Munker og nonner har sitt eget bollesett kalt «Åryåki» og betyr «akkurat passe». I søken etter en balansert tilstedeværelse og den gylne middelveien, er inntak av mat og drikke intet unntak. Man kan spørre seg hvorfor det gjøres på denne måte. Svaret er «oppmerksomt nærvær», å være tilstede her-og-nå. Høres det fristende ut anbefaler jeg en zen-retreat i slutten av august. Se her: https://www.facebook.com/HaugesundZenSenter
Kunne du også tenke deg et medlemskap hos oss, se her: https://www.sotozen.no/bli-medlem