Stille retreat

I helgen som var, hadde Stille sinn sangha i Haugesund invitert til Sesshin (stille retreat). To dager i stillhet, zazen (meditasjon) og refleksjon. Også måltidene ble inntatt i stillhet etter tradisjonen. Intense og for mange krevende 15 timer, for både kropp og sinn. En flott innsats av alle sammen. Dessverre falt sesshin`en på vinterferien, så mange hadde andre forpliktelser. Temaet for Dharma-praten denne gangen var «Vår praksis» og vil komme som video og podcast om litt. En stor takk til alle som deltok og til de som var med på forberedelser, gjennomføring, matlaging og fotografering. Et godt fellesskap skaper gode mennesker. Vi ser frem til neste gang i Haugesund. http://www.haugesundzensenter.com/ Den 28. og 29. mars blir det Sesshin i Stavanger, se: https://www.facebook.com/sandneszen/
«For sannelig lever vi lykkelig, uten hat blant hatefulle. Midt iblant mennesker fulle av hat, lever vi uten å hate» Buddha – Dhammapada vers 197
Trenger ikke delta på masse retreater for å være medlem hos oss! https://www.sotozen.no/bli-medlem

For flere bilder, følg oss på facebook

haug3.jpg

En misforståelse

Mange lever i den tro at buddhister er veganere eller vegetarianere. Buddhister er først og fremst mennesker fra ulike kulturer med ulike mattradisjoner. Buddha var tydelig på at man ikke blir uren av å spise kjøtt, men at det som gjør oss urene er de urene tankene, handlingene og holdningene. Det er helt riktig at det i noen buddhistiske kulturer ikke er tradisjon for å spise kjøtt og fisk. Heller ikke i våre klostre i Japan serveres kjøtt og fisk. Det kan forklares ved at disse institusjonene er bærere av en tradisjon som går mange hundre år tilbake i tid. Som organisasjon legger vi oss ikke opp i hva folk velger å spise. Det er mye viktigere at vi viser takknemlighet og respekt for maten og alle de som har bidratt til at den til sist havner på vårt bord, og at vi ikke spiser oss syke eller kaster mat. Skulle du ha misforstått er det ikke for sent å bli medlem hos oss! https://www.sotozen.no/bli-medlem

Medlem feb 2020.jpg

Religion- og livssynsdialog

Etter fredagsbønnen i en av moskeene i Kristiansand, inviterte Forum for tro og livssyn til dialogmøte. Under parolen «Kristiansand - en by for alle», var temaet for kveldens dialog «Fred – fine ord og hardt arbeid». Representanter fra buddhismen, den norske kirke, bahai, humanetisk forbund og islam, leste tekster fra egne skrifter knyttet til temaet. Ordstyrer var en politiker og ateist med innvandrerbakgrunn. Panelet hadde mange gode innspill på hvordan vi bygger fellesskap og fred, og det var enighet om at hvordan vi snakker til hverandre og om hverandre står sentralt. Er vi for en fredfull by, så forplikter det. Vi kan ikke unngå at noe ytrer seg respektløst og hatefullt, men vi kan velge hvordan vi imøtekommer slike ytringer. Det er naturlig å bli både trist og opprørt over hets og sjikane, noe vi fra tid til annen får på sidene våre. Da er det å «øve seg» som i alt annet vi ønsker å bli flink på. Jo mer respektløst og hatefullt, desto vennligere og klokt må vi respondere. Topputøvere av tennis, badminton og bordtennis har forstått dette prinsippet – det nytter aldri å smashe på en smash.

moskeen februar.jpg

Første gang i Norge!

I dag, søndag 2. februar 2020 ble to kvinner viet i vårt zen-buddhistiske tempel i Kristiansand. Med familie og venner tilstede sa de «ja» til hverandre i ekteskap. Den sotoiske vigselsliturgien har vært kjønnsnøytral i lang, lang tid og etter snart 20 år med buddhistiske vigsler i Norge, gleder vi oss over vår første likekjønnede seremoni. Vi setter stor pris på mangfoldet vi lever i, og respekterer at noen fremdeles mener at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne. I 2009 talte det norske folk, ekteskapsloven ble endret og likekjønnede par fikk sine samliv regnet som ekteskap. Vi må huske at det heter «ekteskap» fordi brudeparets følelser er «ekte» og at livet er noe de må «skape» sammen. Vi ønsker brudeparet det aller, aller beste, for dagen i dag og for alle dager som kommer. Gjør du også det? Da kan du like, dele og om du vil, støtte ordenens arbeid med et medlemskap: https://www.sotozen.no/bli-medlem

02.02. 2020.jpg

Kveldens messe

Til ære for grunnleggeren av Sotozen Orden, Eihei Dogen. Han ble født den 26. januar 1200 i Kyoto – Japan. Interessen for zenmester Dogens forståelse og praksis, studeres og praktiseres av stadig flere. Han grunnla Eiheiji kloster i 1244 og er en av Japans nasjonalhelligdommer.
https://www.youtube.com/watch?v=iqvtJIHKLyA
Sotozen er i dag en internasjonal zen-buddhistisk orden med 1 universitet, 37 klostre, 16000 templer og 40-50.000 munker og nonner. Vi i Norge er stolte tradisjonsbærere av zenmester Dogens praksis og har i mange år arbeidet med planer for et kloster i Norge. Det gleder oss og se at deg går fremover. Du trenger ikke bli en tradisjonsbærer for å være medlem hos oss! Alt vel! https://www.sotozen.no/bli-medlem

dogen messe.JPG

Når ytringsfriheten brukes til å forfølge

Det er tydelig at noen religiøse miljøer tolker ytringsfriheten som en åpen mikrofon til forfølgelse og fake news. Jeg har hørt dette før, men nå sist i et tv-innslag fra Visjon Norge. Her presterer damen fra nord, i sin misjonering av egen gudstro, å kalle buddhismen, mindfulness, og meditasjon: «satan i forkledning og en vei til helvete og som nå er overalt i samfunnet vårt.» Det er lov å være uinteressert og sågar ytre seg kritisk til Buddhas lære og meditativ praksis, men da bør kritikken i det minste forutsette noen faktiske kunnskaper.
Å drive denne typen anti-buddhistisk propaganda fra talerstolen er vel å bryte Guds 8. bud – Du skal ikke tale usant om din neste.
Fra min talerstol er oppfordringen til alle dere som tar avstand fra denne forfølgelsen og ser buddhismen som en vei bygget på visdom, tillit og medfølelse, om å melde dere inn i et buddhistisk trossamfunn. 2019 var et rekordår for innmeldinger hos oss. Velkommen! https://www.sotozen.no/bli-medlem

Buddha jan 2020.jpg

Tale til brudeparet

Jeg sitter her og skriver, og kjenner på gleden det er å få lov til å vie to mennesker i kjærlighet. Som buddhistprest har jeg gjort dette mange ganger, men dette blir første gang jeg skal vie to mennesker av same kjønn. Jeg tok prestestudiet i Japan hvor vigselsliturgien, som vår orden i Norge har støttet seg på, er kjønnsnøytral. I 1972, da jeg var ti år gammel opphørte loven som kriminaliserte homofile i Norge. I januar 2009 ble ekteskapsloven endret og likekjønnede par kunne få sine samliv regnet som ekteskap. Dette gjør meg til en stolt nordmann. I Den norske sotozen buddhistorden har vi to vigslede buddhistprester, en munk og ei nonne. Når vi får en henvendelse om vigsel etterspør vi ikke medlemskap hos oss. Som en tjenestegjørende orden ønsker vi å være til nytte, og få ritualer i et menneskets liv er så fylt av glede og forventning som når to mennesker sier «ja» til hverandre i ekteskap. Det er sikkert fordi at følelsene for hverandre er «ekte» og at livet videre er noe de skal «skape» sammen. En takknemlig og gledelig hilsen fra en norsk buddhistprest! God søndag!

Tale til.jpg

Takk for i år

happy.jpg

Da benytter vi anledningen til å si takk for i år. Takket være mange sotozen-venner har det vært et godt år for ordenen og stiftelsen. Dessverre er det mange mennesker som ikke har det godt. Meningsløs krigføring, terror, trakassering, utenforskap, overgrep og selvdrap preger nyhetsbildet. En klok mann sa en gang at fred og fordragelighet er det fåfengt å be til høyere makter om, hver enkelt av oss må ta ansvar for å opptre fredelig og fordragelig. Et godt fellesskap, gode verdier og en god praksis er viktig for mange. Mennesker søker et sted å høre til, positive og kreative mennesker å snakke med, mennesker som ikke dømmer eller diskriminerer og oppgaver som er meningsfulle for oss selv og for andre. Måtte ett av mange gode forsett for år 2020 være, å være et godt medmenneske. 
For VIDEOEN se vår Facebook-side

Ventetiden er snart over

Mens noen venter på julaften venter andre på at kjempe-Buddhaen ved min ordensfars tempel skal bli ferdig. Tempelet kalles «katte-tempelet» på folkemunne, og er et sted for hjemløse og omplasserte katter. Abbeden, zenmester Itabashi som er svært glad i katter, har fått laget statuen av Buddha sittende i meditasjon sammen med to katter. Sentralt i buddhistisk etikk er medfølelse for alt som lever. Julen var i norrøn tid en feiring av at solen snudde og vi gikk mot lysere og varmere tider. Jul som i «hjulet» som dreier eller vender. På samme vis dreier det buddhistiske hjulet med de åtte eikene. Buddha bestemte at «hjulet» skulle være symbolet på Dharma, hans lære. Læren, som hjulet, skulle være til nytte og lette arbeidet og livet når det blir slitsom å være et menneske. Munker og nonner av Den hellige freds kollegium ønsker alle glede og fred i juletiden.  

Kjempebuddha.jpg

Årets siste kveld i templet

Dagen markerte slutten på stilledagene 1.- 8. desember og "Lysmessen" ble etter tradisjonen avholdt til minne om Buddhas oppvåkning. En stor takk til en fin gjeng som trosset det dårlige været og til Mariell som hadde laget en nydelig kake. Vårs store ønske for det nye året er å kjøpe en eiendom som kan huse mange flere mennesker, flotte aktiviteter for store og små med en felles praksis gjennom hele året. Vi gleder oss!
Se flere bilder på vår Facebook-side.

des 2019.jpg

Ordføreren avduker

På frivillighetens dag, ble den nye logoen til Forum for tro og livssyn – Kristiansand, høytidelig avduket av ordfører Jan Oddvar Skisland. Ordføreren sa noen velvalgte ord om verdien av dialog og forumets arbeid for byen. (FTL) Forumet for tros- og livssynssamfunn i Kristiansand ble stiftet i 2007 og består i dag av ledere for 13 tros og livssynsorganisasjoner. Forumets første logo var tegnet av buddhistpresten Såzen Larsen, som har vært med siden starten. Såzen fikk i oppdrag å designe et utkast til en ny logo, og et samlet styre har gitt sin tilslutning til denne.  

Forumets parole er: «Sammen på tvers» og arbeider for en respektfull dialog som gjør det mulig å bli kjent med hverandre og hverandres tro og livssyn. Dette mener vi skaper mer trygghet og et fredeligere samfunn, og gjør det også lettere å samarbeide om gode løsninger i viktige spørsmål og utfordringer. 

Forumet arbeider gjennom dialogmøter, seminarer, konferanser samt annen aktivitet og ønsker å bidra til:

  • Gjensidig forståelse mellom mennesker

  • Trygghet og toleranse mellom tros- og livssynssamfunn i Kristiansand

  • Bevisstgjøring av etiske spørsmål i et tros- og livssynsperspektiv.

FTLs nye logo har følgende symbolikk: Gul - En varm jord eller felles sol. Rød - Hos alle mennesker er blodet rødt og hvor konturen av to kvinner og to menn med ansiktene står vendt mot hverandre i dialog på tvers. Omrisset av de fire ansiktene danner også konturen av kvadraturen i Kristiansand.
Vi fortsetter vårt gode dialogarbeid, med ønske om et trygt og fredfullt samfunn for alle.
Foto: Mariell Berge

A Ordfører.jpg

Gla`nyhet for du som «må» ut og handle i disse dager!

Ingen «Black Friday» hos oss, for vi har nemlig «Bright Days» hele året!
«De ti oksegjeterbildene – Ti steg mot oppvåkning» er en Zen-klassiker og anbefalt lesning av alle som er interessert i zen og zen-buddhisme. Eldstebroder Såzen er ute med en ny, nyttig og spennende publikasjon hvor han reflekterer rundt betydningen av veien, veisøkeren og veilederen. Boken er i A5-format og inneholder 31 sider.
Den er din egen, eller som en gave, for bare 98 kroner inklusive porto i Norge. Forfatteren har lovet å signere boken, og som sendes umiddelbart ved bestilling i nettbutikken her: https://www.sotozen.no/nettbutikk

oksereklame.jpg

Bokbrenning og ytringsfrihet

Denne gangen er det den provokative organisasjonen SIAN, som har vekket oppmerksomhet og harme i Kristiansand ved å brenne koranen på torget. Jeg fikk spørsmål om hva jeg som buddhistprest ville gjort om noen annonserer at de vil brenne Tripitaka, våre buddhistiske hellige skrifter? Jeg ville svare: «værsågod». Noen vil sikkert oppfatte det som likegyldighet, men jeg er ikke likegyldig, synes bare ikke det er fruktbart å bruke min og andres tid på denne type motdemonstrasjon og konfrontasjon. Dersom ingen er til stede i skogen når treet faller, unngår man diskusjonen om hvorvidt treet lager lyd eller ei. Jeg har for øvrig stor forståelse for at noen møter frem, og på fredelig vis ytrer sin uenighet.

Noen tolker ytringsfriheten vår som en anledning til å si og gjøre akkurat som de vil, jeg bruker min frihet, i denne konkrete saken, til å forholde meg nesten i ro.

Som buddhstprest, samt mangeårig aktiv i religionsdialog, har jeg hatt den fornøyelse å bli kjent med mennesker fra mange tradisjoner. Å være uenig er en rettighet vi har, samtidig som respekt for den annerledes tenkende eller tro bør være vår plikt. Respekt betyr selvsagt ikke at vi skal godta at noen utseattes for diskriminering og hat.

Måten vi kan vise vår motstand på er gjennom dialog, samarbeid og solidaritet. At ledere av tros- og livssynssamfunn står skulder ved skulder i en fredelig kamp mot intoleranse og hat, er en mektig motvekt. Lærere og elever bruker klasserommet til også om å være sammen i dialog og empati. Nulltoleranse når det gjelder mobbing, trakassering og ekskludering er allerede innført på mange skoler.
Vi kan dessverre ikke forhindre at noe mennesker lar seg forføre av hatefulle ideologier og det blir for enkelt å legge skylden på religiøse skrifter. Det er alltid mennesket som må holdes ansvarlig. Vi må forstå at alt vi foretar oss får konsekvenser.
Hilsen eldstebroder Såzen

IMG_2988.JPG

Sømmelig

Tre av våre damer; Myånin, Seiko og Rinmei har etablert en «systue» med det passende navnet «Sømmelig». De er alle glade i nål og tråd og Myånin har tidligere, i mange år, vært daglig leder for en systue. Som alle ordener med respekt for seg selv, har også vi orden i sysakene og mange mener vi er en ledetråd. Vi har i mange år sydd zazen-puter og kan ha solgt over 100 puter til sammen. Andre ting det er aktuelt å sy er for eksempel krager, kragetutter og zazen-kåper. Du trenger selvsagt ikke å kunne sy for å bli medlem hos oss. https://www.sotozen.no/bli-medlem

Sømmelig 1.jpg

Reisebrev fra våre sotozen-venner

I slutten av oktober fikk vi muligheten til å realisere en lenge planlagt tur til Japan. Med base i Kobe utforsket vi ulike områder i regionen. Eiheiji-klosteret ville vært innen grei rekkevidde med tog, men vi valgte i stedet å kontakte Nan`yoji tempel like utenfor Nara som vi fant god informasjon om på sotozen.net.

Vår e-post henvendelse i forkant ble hurtig positivt besvart av presten Keiho Nishigaki. Han kom og hentet oss på jernbanestasjonen og tok oss med til sitt lille tempel som var vel utrustet for middels store meditasjonsgrupper, undervisning og med noe overnattingskapasitet.

Etter en kort introduksjon entret vi meditasjonshallen og gjennomførte en times meditasjon under kyndig veiledning. Deretter ventet pensler og papir for et forsøk på kalligrafi i form av avskrift av en sutra-tekst.

Presten behersker engelsk og viste stor interesse for å ta imot utenlandske gjester. Møtet ga oss en nyttig og hyggelig erfaring å ta med til vår hjemlige praksis.

Hekie & Toho

toho1.jpg

Buddhisme på Agder

Lørdag 9. november var det tid for årets seminar i buddhisme ved Agder folkehøyskole. Hvert år i over 15 år har Sotozen blitt invitert til å gi studentene innblikk i faget buddhisme.
I tre timer fikk studentene høre buddhistpresten Såzen forelese om temaer som: Hans vei til et zenbuddhistisk kloster, livet og studiene i kloster og formålet med tradisjonen. Det er viktig å få avkreftet en del myter om hvordan munker og nonner lever, spiser, praktiserer og hvorfor de barberer seg på hodet. Buddhismen har kommet for å bli i Norge og vi mener derfor at kunnskap om Buddhas lære og buddhismens plass i hverdagen er viktig å formidle. Studentene hadde mange gode spørsmål og vi tror de har blitt litt klokere.
For mer informasjon om vår ordens virke se: www.sotozen.no

Agder nov 19.jpg

1000 Vg3-elever

Årets seminar for fem videregående skoler på Agder går mot slutten. Temaet er «Min tro, mitt livssyn – ditt problem?» og arrangeres av Forum for tro og livssyn – Kristiansand. Vi har vært på Tangen skole, Kvadraturen skole, Vågsbygd skole og Kristiansand katedralskole gimle. I morgen skal vi til Dahlske videregående skole i Grimstad.

Hva vi ønsker med seminaret
Mangfoldet av religioner og livssyn, kulturer og tradisjoner som preger samfunnet vårt i dag, gir mulighet til å lytte og lære og forstå mer av andres perspektiver. Men mangfold kan også skape usikkerhet og frykt, hets og trakassering, og gi grobunn for ekstremistiske holdninger og handlinger. I Forum for tro og livssyn har vi erfart at en åpen, inkluderende og respektfull dialog «på tvers» kan bygge broer over skepsis og fordommer, og skape trygghet og fellesskap

Det ønskes velkommen ved seminarleder Helge Smemo.
En spennende og lærerik innledning ved førsteamanuensis Levi G. Eidhamar, UiA som handler om: Utviklingen av religionsfrihet i Norge - Hva som kjennetegner islam, buddhisme, humanisme, kristendom og jødedom? - Fordommer og ekstremisme og hvorfor dette utvikler seg mer innenfor noen tradisjoner enn andre? - Dialog «på tvers»

Dialogsamtale mellom elever og panel.

skole3.jpg

I panelet:
Kristian Røssaak/Human-Etisk Forbund, Fathia Yusuf, Såzen Larsen/Den norske Sotozen Buddhistorden, Maya Odinsen Golan/Det Mosaiske Trossamfunn, Oslo, Helge Smemo/Den norske kirke.

Panelet innleder til dialogsamtale med følgende:
- Glimt fra deres vei til en tro / et livssyn.
- Hva skjer i møte med andres tro / livssyn?

Se flere bilder på vår Facebookside